Bivši košarkaš Prijedor Spartaka Nemanja Stanković ove sezone nastupa u kineskoj Super 3 ligi. U pitanju je takmičenje u basketu 3h3 koje je veoma popularno u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Stanković igra za klub Guižou, a nedavno je odigrao meč i protiv bivše NBA zvijezde Demarkusa Kazinsa. Ovo je već drugi meč koji je odigrao protiv ekipe Vuksi i na kraju su slavili 21:20.

– Igrati protiv bivše NBA i Ol star zvezde kao što je Demarkus Kazins je bilo zaista fenomenalno iskustvo. Jedva sam čekao da počne meč jer nije svakodnevna prilika da se suočite s nekim takvog kalibra. Bio sam potpuno spreman da se dokažem, svestan da sam za ovakav trenutak trenirao ceo život. Nakon meča nije bilo previše priče, čestitke, kratko slavlje sa saigračima, fotografisanje sa navijačima. Međutim, zanimljiva anegdota dogodila se pre meča, kada mi je Kazins prišao zbog sukoba koji smo imali u prošlom susretu. Rekao mi je da igramo pošteno, bez tuče, i da se koncentrišemo na košarku, što smo i uradili. Na kraju smo pobedili mojim poenima, što je sjajno – istakao je Stanković za “Glas Srpske”.

U Kini je basket 3h3 veoma popularan, ima nekoliko liga, a Stanković nastupa u Super 3 ligi. Takođe, veliki je broj košarkaša iz regiona koji igraju jer je Kina otvorila svoje granice, a s njim u ekipi su tri Kineza. Ipak, odlično se snalaze na terenu.

– Što se tiče popularnosti 3×3 basketa, Super 3 liga je najjača kineska liga u ovom sportu. U ligi trenutno igra više od deset igrača iz našeg regiona i redovno se srećem sa njima na turnirima. To nam pruža priliku da se posle utakmica družimo i provedemo vreme sa svojim ljudima, što je uvek osvežavajuće. Kinezi ulažu u ovaj sport, zaista su susretljivi i žele da nauče nešto novo – dodao je Stanković.

Glas Srpske