Na izborima prije 6 godina osvojila je oko 100.000 glasova i bili su druga po snazi stranka u vladajućoj koaliciji Srpske, danas jedva da će imati po kojeg odbornika i to ne u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Mnogi su vjerovatno odmah prepoznali da je riječ o DNS-u, stranci koja je danas potpuno izbrisana iz nekih od najvećih gradova Srpske, poput Banjaluke, gdje po preliminarnim podacima CIK-a neće imati nijednog odbornika u Gradskoj skupštini, ali ni u Prijedoru gradu koji je bio bastion ove stranke.

Ne samo što je stranka nastala u Prijedoru, već su godinama u tom gradu imali i svog gradonačelnika.

Danas, kako pokazuju podaci CIK-a nakon prebrojanih 99,22 odsto glasova, ova stranka je izbrisana i iz Prijedora jer nije uspjela da pređe cenzus i neće imati odbornika u lokalnom parlamentu.

DNS je u svom nekadašnjem bastionu uspio da skupi tek 564 glasa ili 1,94 odsto.

DNS Nenada Nešića neće imati svoje predstavnike ni u Bijeljini, najvećem gradu Semberije, gdje je ova stranka, takođe, ostala ispod cenzusa.

Nakon obrađenih 100 odsto biračkih mjesta u Bijeljini, DNS je osvojio 1.409 glasova ili 2,55 odsto.

Ova stranka svoje predstavnike neće imati ni u lokalnim parlamentima u Novom Gradu, Laktašima, Vukosavlju, Modriči, Pelagićevu, Mrkonjić Gradu, Kotor Varošu, Tesliću, Vlasenici, Istočni stari grad, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Loparama…

Zanimljivo je da je DNS u Loparama osvojio tek 3 glasa, a u Kozarskoj Dubici 4.

Kao što je već poznato, sunovrat stranke počeo je nakon parlamentarnih izbora 2018. godine, kada je dobila podršku 98.951 birača i osvojila čak 12 mandata u parlamentu Srpske.

Time je DNS, na čijem čelu se nalazio Marko Pavić, bio druga stranka po snazi u vlasti, nakon SNSD-a.

Sunovrat

Nekoliko mjeseci kasnije dolazi do velikih nesuglasica u najužem rukovodstvu DNS-a nakon čega stranku napušta nekoliko poslanika, među kojima je i Nedeljko Čubrilović i osnivaju stranku DEMOS.

U narednih nekoliko mjeseci stranku je napustio veliki broj članova, a godinu dana kasnije Pavić se povlači sa čela DNS-a i palicu pruzima Nenad Nešić.

Pred izbore 2020. godine, DNS su pogodile nove nesuglasice. Petnaest dana prije izlaska na birališta, Nešić je najavio da DNS izlazi iz vladajuće koalicije u Srpskoj i BiH.

Sa ulaskom DNS u opoziciju nije se složio Darko Banjac, tadašnji predsjednik poslaničkog Kluba DNS-a i generalni sekretar stranke koji je podnio ostavku na te funkcije.

Klub je onda napustio i Milan Radović, pa Diko Cvijetinović, čime je DNS za dvije godine sa 12 pao na pet narodnih poslanika.

Dvije sedmice nakon izlaska iz DNS-a, Darko Banjac osniva Narodnu partiju Srpske (NPS).

Time je DNS na izbore 2022. godine izašao podijeljen na čak tri partije. Stranka je osvojila samo 28.502 glasa i nisu imali nijedan direktan mandat u Narodnoj skupštini RS, već su dobili 4 poslanika i to preko kompenzacijske liste.

Iako je DNS nakon toga ponovo postao dio vladajuće koalicije u Srpskoj, to nije pomoglo stranci da sačuva poslanike, pa su je još 2 parlamentarca napustila.

DNS tako danas u parlamentu Srpske ima samo 2 poslanika, dok u brojnim lokalnim zajednicama neće imati nijednog svog odbornika.

Time je za 6 godina, druga po snazi stranka u vladajućoj koaliciji Srpske, pala do neprepoznatljivosti.

srpskainfo.com