U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je počeo prekršajni postupak u kojem se profesor u penziji Jovan Lekanić iz Prijedora tereti da je prekršio Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kada je pokušao da spriječi prolaz mašinama teslićkog „Drvo-eksporta“ ka ležištu uglja u Bistrici.

Na usmenom pretresu Lekanić je danas rekao da ne prihvata odgovornost za prekršaj koji mu se stavlja na teret, te će sud naknadno zakazati naredno ročište.

Postupak vodi sudija Vanja Mehadžić, Policijsku stanicu Omarska zastupa policijski službenik Milenko Milutinović, a Lekanić je rekao da mu ne treba branilac i da će se braniti sam.

Prema navodima iz prekršajne prijave, Lekanić je 18. septembra 2023. godine parkirao svoj automobil na makadamski put i onemogućio odvijanje saobraćaja teretnih vozila, kamiona, koji su vršili prevoz rude lignita iz mjesta Bistrica.

„Okrivljeni je u dva navrata legao na put, te svojim tijelom onemogućio prolazak kamiona i spriječio normalno odvijanje saobraćaja“, navodi se u prekršajnom zahtjevu u kojem se kao svjedoci navode dva policajca.

Upotrebnu dozvolu za eksploataciju uglja na ovom lokalitetu firma „Drvo-eksport“ dobila je 22. februara 2024. godine. Ispred zgrade suda okupila se grupa građana koji podržavaju Lekanića i protive se eksploataciji uglja.

Zanimljivo, svega deset dana ranije, 8. septembra 2023. godine u mjestu Koprivna, opština Oštra Luka, održan je skup “Granica postoji” tokom kojeg je, duže od sat vremena bio blokiran saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most.

Iz Policijske uprave Prijedor je nakon toga, na upite novinara, rečeno da “još nisu utvrdili ko je organizovao taj skup” kojim je počinjen teži prekšaj (blokada magistralnog puta je krivično djelo) od ovoga koji se stavlja na teret Jovanu Lekaniću.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com
Foto – BN TV