U Okružnom privrednom sudu u Prijedoru danas je započelo izvještajno ročište za ribnjak „Saničani“ u stečaju i biće nastavljeno nakon što se stečajni upravnik izjasni o podnesku bivšeg većinskog vlasnika Radojice Ratkovca uz koji je dostavljena procjena po kojoj je ribnjak vrijedan 164 miliona maraka.

Sud je danas obavijiestio skupštinu povjerilaca da je stečajni povjerilac Radojica Ratkovac juče dostavio taj podnesak u kojem ukazuje na navodne nezakonitosti ranije urađene procjene od 4,9 miliona maraka i uz koji dostavlja procjenu vještaka arhitektonsko-građevinske struje Milje Malić od 164.083.012 KM.

Stečajni upravnik Mirko Marčeta rekao da se ne može izjasniti o ovom podnesku odmah, jer je to obiman dokument, te je od suda dobio rok od 15 dana da to učini.

Predstavnik „Voda Srpske“ Vladimir Radulović podsjetio je da je Zakonom o stečaju jasno definisano da procjenu imovine stečajnog dužnika vrši stečajni upravnik i da je stoga novodostavljena procjena irelevantna, a da je dostavljena u cilju dalje opstrukcije ovog postupka.

Advokat Bojana Duka Bubić, kao povjerilac advokata Zorana Bubića i punomoćnik Radojice Ratkovca, rekla je da je vještak poljoprivredne struke u prvobitnoj procjeni baratao s 300 hektara površine, a vještak građevinske struke s 1.300 hektara kolika je stvarna površina ribnjačkih objekata, te da ima 55 kilometara nasipa, a da prva procjena govori o tri kilometra.

Vještak ekonomske struke Goran Radivojac, kojeg je na prijedlog stečajnog upravnika odredila skupština povjerilaca, rekao je da je prilikom procjenuastečajnog dužnik kao pravnog lica uvažio činjenicu da postoji razlika između nekretnina kojih je stečajni dužnik vlasnik i onih koje su mu u posjedu.

„Uzeo sam primarno u obzir dinamičku prinosnu metodu i rezultate stvarnog poslovanja ovog privrednog društva koje je ono ostvarivalo u periodu deset godina prije otvaranja stečajnog postupka i utvrdio da je ukupna prinosna vrijednot stečajnog dužnika kao pravnog lica 4.949.541 KM, a uz procijenjenu vrijednost konzumne ribe 5.478.541 KM“, naveo je Radivojac.

On je naglasio da nije vršio procjenu vrijednosti kapitala jer to Zakon o stečaju ne predviđa niti da je predmet procjene bilo unovčavanje pojedinačnih vrijednosti imovine.

„Procjena je samo polazna osnova i informacija skupštini povjerilaca u pogledu određivanja najniže cijene i ostalih uslova za potencijalnog kupca jer će stvarna vrijednost ovog stečajnog dužnika kao pravnog lica biti utvrđena samo i isključivo na javnoj licitaciji“, istakao je Radivojac.

On je pojasnio da je procjena bazirana na finansijskim pokazateljima ribnjaka za desetogodinjši period poslovanja kojem je doprinosila sva imovina stečajnog dužnika, uključujući i onu za koju se vode imovinsko-pravni postupci.

Na pitanje zamjenice pravobranioca Republike Srpske, Bojane Rauš Pilipović, da li se prilikom prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica kupcu ne prenosi u vlasništvo pojedinačna imovina stečajnog dužnika već kupac stiče udjele akcija u pravnom društvu i postaje član društva, Radivojac je odgovorio da je to „jedino i moguće jer sve drugo bi bilo probijanje pravne ličnosti“.

Sud je upoznao skupštinu povjerilaca s inicijativom Radojice Ratkovca za smjenu stečajnog upravnika, te je odbacio kao neosnovanu, budući da jedan povjerilac ne može podnijeti takav zahtjev.

Za inicijativu nije glasao nijedan od prisutnih povjerilaca, uzdržani su buli advokatica Bojana Duka Bubić i predstavnik Uprave za indiretktno oporezivanje BiH Danijel Bjelajac, a protiv su bili predstavnici radnika, Pravobranilaštva, Nove banke i Veterinarskog zavoda Subotica.

Ratkovac je i danas pred sam početak ročišta po treći put zatražio isključenje postupajućeg sudije i po treći put je predsjednica Okružnog privrednog suda u Prijedoru Dijana Mazalić Nović zahtjev odbacila, ovaj put kao nedozvoljen.

Postupajući sudija u više navrata na današnjem je ročištu upozoravao Ratkovca i opominjao ga da prestane ometati postupak, te da će u suprotnom biti kažnjen novčanom kaznom, a budući da je nastavio ometati rad suda i druge učesnike u postupku, sudija je umjesto novčane kazne udaljila Ratkovca iz raspravne sale.

Izvještajno ročište prekinuto je zbog završetka radnog vremena suda i termin za nastavak će biti naknadno određen.

U nastavku će stečajni upravnik podnijeti izvještaj o radu uz dopune koje je u međuvremenu i danas naložio stečajni sudija, a na dnevnom redu je prijedlog odluke o uslovim prodaje i prijedlog odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com
Foto – ilustracija