Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” pridružila se obilježavanju Nedjelje djeteta organizovanjem kreativnih radionica za mališane.

Jedna od njih je i radionica pod nazivom “Šta želim biti kad porastem” na kojoj su u čitaonici Biblioteke vatrogasac, policajac, zubar, kuvar i bibliotekar uz prikladne rekvizite predškolcima Dječijeg vrtića “Radost” prezentovali svoja zanimanja.

Mališani su sa velikom pažnjom posmatrali prezentaciju zanimanja, a svako od njih ima svoje želje čime bi želio da se bavi kada poraste.

Katarina Kokanović kaže da bi željela da se bavi slikarstvom, a Kosta Davidović bi da bude policajac.

Prijedorska Teritorijalno vatrogasno-spasilačka jedinica redovno sarađuje sa školama i vrtićima kada je u pitanju edukacija i upoznavanje najmlađe populacije sa značajem preventivnog djelovanja i izbjegavanja većih posljedica koje mogu da izazovu požari.

Na radionici “Šta želim biti kad porastem” predstavljen je posao vatrogasca, ali i kako oni mogu da pomognu u slučaju opasnosti od požara.

“Predstavio sam zanimanje vatrogasca, ali i neke opasnosti sa kojima se susreću vatrogasci, kao i dio opreme, nešto što je interesantno za djecu. Predstavili smo neke opasnosti koje oni u svom uzrastu mogu da primjete i da jave odraslima”, kaže vatrogasac Mario Radinović.

U prezentaciji svog zanimanja, stomatolog Aleksandra Davidović mališanima je pojašnjavala kolika je važnost redovnog pranja i održavanja zuba, kao i zbog čega ne treba da se plaše ići zubaru.

“Pričali smo o pranju zubića kod djece, o zdravoj ishrani, koju četkicu i pastu da koriste da bi zubići bili zdravi. Pripremili smo im prigodne poklone. S obzirom da djeca imaju veliki strah od zubara, mi smo tu da razbijemo taj strah”, poručila je Davidovićeva.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila kaže da je ova ustanova, u saradnji sa gostima, za predškolce pripremila zanimljivo predavanje, poručujući da će mališanima, pored prezentacije zanimanja koju su vidjeli,

Biblioteka ponuditi da se o svim zanimanjima upoznaju preko literature u dječijem odjeljenju gradske čitaonice.

U Biblioteci ističu da će nakon aktivnosti vezanih za Nedjelju djeteta, 22. oktobra organizovati promociju novog romana zavičajnog pisca Milke Vasić Glušac.

kozarski.com