Spuštanjem vijenaca i cvijeća s gradskog mosta u rijeku Sanu, u Prijedoru je obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.

Načelnik opštine Oštra Luka Duško Došenović, kao sedmogodišnjak, izbjegao je s porodicom iz Sanskog Mosta, a sjećanja na 10. oktobar 1995. godine i danas su teška.

“Tog dana smo majka, brat, djed, baka i ja sjeli s komšijama u traktor i uputili se u nepoznato. Otac je bio na ratištu, nismo ni znali gdje je. Ostaje i danas velika tuga i žal za svojim ognjištem. I ne samo to. Svoje živote dalo je 505 boraca Šeste sanske brigade. To ne treba nikad da se zaboravi, a obilježavanje ove godišnjice treba izdići na viši, republički nivo. Da se zna da su Srbi protjerani iz Sanskog Mosta tog 10. oktobra 1995. godine”, ističe Došenović.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginjić rekao je da je iz Sanskog Mosta protjerano 27.000 Srba. Nakon rata vratilo ih se oko hiljadu, a povratnici, kako je rekao, i danas žive u teškim uslovima.

“Prošlo je 29 godina tuge i jada. Ovi ljudi najbolje znaju šta su prepatili i kroz šta su sve prošli. Šesta sanska brigada dala je veliki doprinos stvaranju Republike Srpske, nažalost izgubila je svoju teritoriju, što nam je izuzetno žao. Svim poginulim borcima i njihovim porodicama velika slava i čast”, izjavio je Knjeginjić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar poručio je da ovakva stradanja srpskog naroda i događaje ne treba zaboraviti, uz želju da se ona nikome ne ponove.

“Kao neposredni učesnik u tim borbenim dejstvima, poruka je da se ti događaji ne ponove na ovim prostorima. Sve ono što je bilo loše i ružno, ne treba da zaboravimo. Treba da pamtimo, a u svakom slučaju treba da govorimo mladima. Iako ne zaboravljamo, vodimo računa da se to nikome i nikada ne ponovi”, rekao je Kolar.

Obilježavanju godišnjice egzodusa Srba iz Sanskog Mosta, osim izbjeglih Sanjana, prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija, gradskih vlasti te savjetnici predsjednika Republike.

kozarski.com