Osnovni sud u Prijedoru saopštio je danas da se od 11. do 22. novembra u ovom sudu sprovodi sedmica sudskog poravnanja i da je cilj ove aktivnosti rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

“Na ovaj način želi se izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka, te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda”, navodi se u saopštenju.

Prednosti su kraći i efikasniji postupak jer se spor okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom bez drugostepenog žalbenog postupka u predmetu, jeftiniji postupak jer je privilegovan sa aspekta plaćanja sudske takse, te jednostavniji postupak koji stranke u postupku i sud pošteđuje dugotrajnog vođenja postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka i dodatnih troškova koji pritom nastaju.

“Karakterišu ga sigurnost i povjerenje jer je sudska nagodba izvršna isprava na osnovu koje je moguće pokrenuti postupak za prinudnu naplatu – izvršni postupak”, podsjećaju iz Osnovnog suda u Prijedoru.

SRNA
Foto – ilustracija