U Osnovnom Sudu u Prijedoru je počelo suđenje Jovanu Lekaniću, penzioneru iz Bistrice kod Prijedora, po prijavi policije iz Omarske, zbog kako je navedeno, ometanja odvijanja saobraćaja odnosno sprijačavanja teretnih kamiona koji su vršili prevoz uglja iz rudnika Bistrica.

On se izjasnio da nije kriv ni po jednom osnovu.

“Mislim da je ovo jedna od metoda pritisaka da se narod ušutka i sama činjenica da je kritičnog datuma bila čitava grupa Bistričana na putu a da su oni izdvojili samo jednog čovjeka, u ovom slučaju mene da bi i na ovaj način vršili pritisak da bi druge zastrašili, sve to ne ide u glavu koja ima razuma”- kaže za BN TV Lekanić.

On je, kako stoji u prijavi, svojim tijelom i automobilom preprečio put kamionima i pokušao da spriječi, kako kaže, nezakonitu eksploataciju uglja.

U znak podrške svom sugrađaninu, mještani Bistrice okupili su se ispred zgrade Suda u Prijedoru izražavajući ogorčenost ali i ukazivanje javnosti da se u Prijedoru kažnjavaju građani koji se bore protiv otvaranju rudnika lignita u sred njihovog sela.

“Vidimo da ova zakonodavna i izvršna vlast ipak radi svoj posao samo što su dosta toga preskočili namjerno ili ne, zažmirili su na dosta toga. Na kraju ispaštaju građani koji su štitili svoje domove i ognjišta a ne oni koji su ustvari okupatori i agresori na naše mjesto”- kaže Daniel Lazić, mještanin Bistrice.

Firma Drvo export koja više od godinu dana vrši iskopavanje uglja u Bistrici kod Prijedora, upotrebnu dozvolu dobila je tek 22. februara ove godina. Nastavak suđenja Lekaniću trebalo bi da se održi početkom idućega mjeseca.

rtvbn.com