Da se trud i rad isplate, dokaz je Folklorni ansambl „Vreteno“ iz Koprivne koji je na ovogodišnjem Festivalu folklora Azurne obale osvojio prvo mjesto, kao i pehar za ekipno takmičenje.

Ansambl, koji radi u sklopu Udruženja žena „Vreteno“, broji 110 članova od kojih je na ovom prestižnom takmičenju učestvovalo njih 45.

„Od ukupno 12 ansambala, drago nam je da smo baš mi osvojili tu nagradu i ostvarili svoje želje. Otišli smo bez nekog cilja, smatrajući da se trebamo lijepo provesti i upoznati druge kulture. Veoma nas raduje da smo na kraju bili tako uspješni“, rekla je Jelena Grujičić, koja je već šest godina član ovog folklornog ansambla.

Na Festivalu je, pored takmičarske grupe, učestvovala i starija rekreativna grupa “Vretena”.

Takmičari dobi od 13 do 21 godinu predstavili su se zahtjevnim repertoarom i u nošnjama iz vlastite radionice.

„Svjetski festival folklora na Azurnoj obali trajao je dva dana. Prvog dana smo se predstavili ‘Igrama Ponišavlja’ i ‘Šopskim nadigravanjem’, dok smo drugi dan igrali ‘Igre sa Kosova’. Na glavnoj sceni odigrali smo ‘Šumadiju’ zbog koje smo pridobili najviše lijepih komentara i donijeli nagradu kući“, pojasnila je devetnaestogodišnja Milica Kragulj.

Po riječima učesnika, takmičiti se na svjetski prestižnom festivalu kao što je ovaj, privilegija je sama po sebi.

Što se tiče utisaka, još uvijek ih sabiraju i u nevjerici pričaju o njima.

„Baš nam je bilo super i kao malo selo, dobro smo se iskazali, što nas posebno raduje. Pokazali smo šta znamo i lijepo smo se proveli. Stekli smo mnogo novih prijateljstava na ovom festivalu“, rekao je trinaestogodišni Milan Latković.

Plasmanom na ovom festivalu, pružena im je mogućnost učešća na Internacionalnom savjetu festivala folklora i folklorne umjetnosti pod okriljem CIOFF-a i UNESKO-a u Parizu, ističu iz “Vretena”.

„D‌jeca su bila dobra, pokazala su najbolje što znaju i umiju. Bili smo tamo sa jednim zadatkom, a to je da predstavimo naše običaje, tradiciju, ono što u stvari mi i jesmo, da predstavimo naše malo selo, odakle dolazimo na pograničnoj liniji Republike Srpske, da predstavimo našu malu opštinu, jer imamo šta da ponudimo svijetu. Bili smo na raznim takmičenjima, ali ovo nam je prvo učešće na internacionalnom festivalu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da u ovom sastavu aktivno radimo šest godina i da smo proteklih pet godina organizatori našeg Međunarodnog festivala, ovo priznanje je veoma značajno. Ono govori koliko truda, ljubavi, volje naša djeca ulažu da bi odigrala svaku koreografiju i da bi se pokazali u što boljem svjetlu. Njihov trud i rad dali su rezultat kroz ovu nagradu“, rekao je protojerej Neven Marinković, paroh staromajdanski.

Udruženje „Vreteno“ osnovano je 2004. godine kao humanitarno udruženje.

Nakon pauze od nekoliko godina, rad su obnovili 2018. godine.

Trenutno imaju 35 aktivnih članova.

„Radili smo na tri projekta. Jedan je bio ‘Ženo, pokreni se’ kroz Fondaciju za osnaživanje žena. Drugi smo radili u okviru projekta ‘Global Greengrants Fund’ i u međuvremenu smo dobili liniju za cijeđenje domaćih sokova. Naše žene vrijedno rade, cijede sokove, a imamo i mašinu za šivenje, natru i taru za tkanje. Ponovo je oživjela folklorna sekcija, gdje su se mijenjali koreografi, da bi 2018. godine došao koreograf iz SKUD-a ‘Dr Mladen Stojanović’ Milan Rauš. Tada smo započeli ozbiljniji rad, koji je rezultirao time da budemo prvaci Azurne obale, da donesemo zlato u naše malo selo“, naglasila je Nina Marinković iz Udruženja žena „Vreteno“.

Folklorni festival na Azurnoj obali poznat je po vrhunskim sastavima te se s pravom smatra za jedan od najboljih i najljepših u Evropi i svijetu.

Ovogodišnji festival trajao je od 2. do 6. oktobra i okupio je ansamble i kulturno-umjetnička društva iz Portugala, Češke Republike, Njemačke, Estonije, Litvanije, Slovačke, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

kozarski.com
Foto – “Vreteno” Koprivna