Preduzeće Niskogradnja-Marjanović iz Prijedora je prošle godine izabrano za koncesionira za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – serpentinisanog peridotita na ležištu Mamići kod Prijedora.

Ležište serpentinisanog peridotita Mamići se nalazi na južnim obroncima planine Kozare, 2,5 km sjeverno od magistralnog puta Prijedor-Banjaluka. Udaljeno je oko 1,5 km od “starog asfaltnog puta” Prijedor-Banjaluka, a oko 11,8 km od Rudnika Omarska.

Podsjećamo i da je u pripremi eksploatacije kamena izrađena i prethodna procjena uticaja na životnu sredinu u kojoj se navodi da se vađenje kamena na ovom ležištu odvija skoro 40 godina, sa većim ili manjim intenzitetom. Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu izradio je GMB Inženjering iz Banjaluke.

Sada je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Niskogradnja-Marjanović dostavila nacrt Studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije tehničkog građevinskog kamena serpentinisanog peridotita na pomenutom ležištu. Nosilac izrade Studije je Rudarsko-tehnološki zavod iz Prijedora.

Javni uvid u nacrt Studije uticaja na životnu sredinu obezbijeđen je na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske OVDJE, kao i u prostorijama Gradske uprave Grada Prijedora, u periodu od 27.09.2024. godine do 30.10.2024. godine.

Javna rasprava o predmetnom nacrtu Studije uticaja na životnu sredinu održaće se 15.10.2024. godine sa početkom u 11 časova u prostorijama Zavoda za izgradnju Grada Prijedora.

Primjedbe i sugestije na nacrt Studije uticaja na životnu sredinu za predmetni projekat mogu se dostaviti na adresu Ministarstva ( Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: B.Racic@mgr.vladars.rs u toku trajanja javnog uvida, uključujući i 15 dana od dana održavanja javne rasprave, odnosno do 30.10.2024. godine.

Podsjećamo da će se eksploatacija izvoditi površinski, diskontinualnom opremom. Kroz analizu radne sredine i geometrijskih elementa kopa može se reći da će se radovi na otkopavanju izvoditi standardnom rudarskom mehanizacijom.

Godišnja proizvodnja tehničkog građevinskog kamena će biti oko 100.000 m3 č.m, te će se radovi izvoditi po potrebi, s obzirom da će se najveći dio kamena trošiti za vlastite potrebe investitora.

Ležište tehničkog građevinskog kamena – serpentinisanog peridotita prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa 2.734.951 m3 bilansnih rezervi A, B i C1.

ba.ekapija.com