U manastiru Miloševac u Čirkin Polju danas je služena sveta liturgija u povodu slave Pokrova Presvete Bogorodice koju su služili mitropolit banjalučki Jefrem i episkop marčanski Sava sa monasima i sveštenstvom.

Episkop marčanski Sava rekao je u obraćanju vjernicima da obnovljeni manastir Miloševac proslavlja ovaj veliki i u narodu omiljeni praznik kao svoju glavnu slavu i da je ovo treći put da je proslavlja otkako je trudom i ljubavlju blagočestivog naroda vaskrsao ispod mučeničke potkozarske zemlje.

“Danas zaokružavamo i jedan blagosloveni godišni krug, prvi otkako je ova svetinja ponovo oživjela, ponovo zapojala liturgiju Gospodu Bogu i pjesme Presvetoj Bogomajci odnosno otkako je na ovom mjestu ponovo upaljeno kandilo monaškog života”, dodao je episkop Sava.

Službi je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je novinarima rekao da je manastir Miloševac ponos ne samo grada nego i čitave Republike Srpske i izrazio zadovoljstvo što se ovdje okuplja veliki broj vjernika i to ne samo za slavu i važne svece nego i redovno, svake nedjelje na liturgijama.

“Ono što me još takođe posebno raduje je što smo u gradu Prijedoru prepoznali značaj upravo crkvenih objekata, da smo u nekih sedam-osam parohija izgradili ili trenutno se grade crkveni objekti, tačnije domovi koji služe upravo narodu”, naveo je Javor.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je proslavljanje slave manastira Miloševac kod Prijedora veoma važno jer je to novo okupljanje i nova prilika da se pokaže privrženost.

On je naveo da ovdje dolazi da podrži napore visokopreosveštenog vladike Jefrema i preosveštenog Save da nastave sa svojom misijom koju vrše tako predano i koju ostvaruju među narodom, a to je da propagiraju vjeru i grade crkvene i manastirske objekte.

“Ponosan sam što u ovo 20 godina otkad smo u vlasti, da smo prebrojali preko 1.000 crkava da je obnovljeno ili izgrađeno i nekoliko manastira. Samo ovdje u ovoj eparhiji je izgrađeno pet manastira u tom periodu, to govori da je snažna privrženost i naša saradnja u tom pogledu”, rekao je Dodik.

U 17.00 časova u ovom manastiru održaće se večernje bogosluženje – moleban Presvetoj Bogorodici.

prijedorgrad.org