Projekat Razvoj domaćeg dramskog teksta „Reci naglas” Ministarstva prosvjete i kulture u 2024. godini biće realizovan u saradnji sa Pozorištem „Prijedor”.

U vezi sa tim ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić danas su potpisali ugovor o sufinasiranju ovog projekta.

Iskazavši posebno zadovoljstvo da će ovogodišnji projekat „Reci naglas” biti realizovan u saradnji sa uglednim prijedorskim pozorištem, ministar Željka Stojičić naglasila je da je ova saradnja uslovljena jednim od strateških opredjeljenja Ministarstva definisanim Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2023 – 2030. koji se odnosi na razvoj domaćeg dramskog teksta.

„Osim podsticaja razvoju domaćeg dramskog teksta, kao i afirmaciji domaćih dramskih autora i pozorišnih reditelja, ovim projektom i vidom partnerstava koja uspostavljamo sa pozorištima u cijeloj Republici Srpskoj nastojimo dati podstrek razvoju pozorišne scene i svih pozorišnih sredina u Republici Srpskoj”, naglasila je ministar Željka Stojičić, te navela da je Prijedor jedna od takvih, strateški prepoznatih pozorišnih sredina u Republici Srpskoj.

Ideja projekta „Reci naglas” je da se u saradnji sa gradskim pozorištima u Republici Srpskoj bijenalno raspisuje javni konkurs koji će podržati i nagraditi najbolje dramske autore u Republici Srpskoj, a najbolji tekst postaviti na scenu.

Ministar Željka Stojičić podsjetila je da je prethodno, 2022. godine, prvi konkurs za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst „Reci naglas” realizovan u saradnji sa Gradskim pozorištem Gradiška, koje je 2023. godine uspješno postavilo na scenu predstavu „Miropomazani”, prema konkursom nagrađenom dramskom tekstu Zorana Todorovića.

„Ovakav vid podrške razvoju domaćeg dramskog teksta planiramo kontinuirano nastaviti u narednim godinama i sa ostalim gradskim pozorištima u Republici Srpskoj”, poručila je ministar Željka Stojičić.

Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta „Reci naglas” za 2024. godinu biće objavljen 16. oktobra 2024. godine.

ministarstvo prosvjete i kulture RS