Na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor za devet mjeseci evidentirano je devet krivičnih djela nad službenim licima i policijskim službenicima, podaci su ove uprave.

Evidentirano je šest krivičnih djela napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, od kojih je pet nad policijskim službenicima, a tri su krivična djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Načelnik Uprave Dragan Milojica rekao je da su evidentirana 634 krivična djela, što je za 33 manje u odnosu na uporedni period prošle godine, a da su po nepoznatom izvršiocu izvršena 174 krivična djela.

“Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela je 92,6 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 74 odsto”, rekao je Milojica na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je od težih krivičnih djela evidentirano ubistvo u pokušaju u Krupi na Uni aktiviranjem ručne bombe čijem izvršiocu je određen pritvor, a da su izvještajni period obilježile akcije “Roma”, “Robokap”, “Uno” i “Kalibar”.

“U akciji `Roma` slobode je lišeno 16 lica, pronađena je laboratorija za vještački uzgoj indijske konoplje i oduzeta je veća količina droge. U akciji `Robokap`, takođe usmjerenoj na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga, slobode su lišena tri lica, od kojih su dvoje policijski službenici”, naglasio je Milojica.

Prema njegovim riječima, lani su kontrolisana 92 ilegalna migranta, a ove godine ih je 190 evidentirano.

Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Karan rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 45 krivičnih djela čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta od 14.406.204 KM, a među kojima je predmet kanalizacije u Tukovima, težak oko devet miliona KM koji je, kako je ocijenio, do tada bio tabu tema.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 42 krivična djela i 120 prekršaja.

“Oduzeto je oko 26 kilograma marihuane, plus 13 kilograma u akciji `Roma` na području Banjaluke i Doboja, 1,3 kilograma kokaina, od čega samo u `Romi` 1,1 kilogram, zatim 800 grama hašiša, 10,7 grama heroina, 138 grama amfetamina, 337 sjemenki i 256 stabljika indijske konoplje, 73 komada medicinske droge i 42 elektronske cigarete ispunjene uljem kanabisa”, naveo je Karan.

On je istakao da je za devet meseci zabilježena 31 provalna krađa i jedno razbojništvo, navodeći da je to jako malo za veličinu koju pokriva prijedorska Policijska uprava, kao i da je bilo 70 krađa, ali da one nemaju težinu kao teške krađe.

“Bilo je 55 tjelesnih povreda i osam teških tjelesnih povreda. U oblasti nasilje u porodici evidentirano je 112 krivičnih dijela. Imamo šumske krađe, krađa struje, a u ukupnom broju izvršenih krivičnih djela najmanje je imovinskih i krvnih delikata”, dodao je Karan.

Načelnik Sektora policije Zoran Jež rekao je da je evidentirano 379 prekršaja javnog reda i mira i da nije zabilježeno nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 708 saobraćajnih nezgoda gdje je u devet saobraćajnih nezgoda smrtno stradalo devet lica, za po tri više nego lani.

Iz saobraćaja je isključeno 1.867 vozača od kojih je 418 zadržano lišenjem slobode, a od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeto je 16 vozila.

Jež je naveo da je za devet mjeseci zabilježeno 139 pretovara teretnih vozila, dok je lani u uporednom periodu bilo 59, odnosno zabilježen je porast od 74 odsto, a riječ je o prevozu uglja iz Kamengrada kod Sanskog Mosta i sa Bukove kose kod Prijedora.

SRNA