Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da su u toku zakonom predviđene procedure i da se očekuje da bi Komisija iduće sedmice trebalo da utvrdi rezultate lokalnih izbora za sve izborne jedinice za koje je to moguće uraditi

Hadžiabdićeva je na sjednici CIK-a u Sarajevu navela da se u Glavnom centru za brojanje završava skeniranje svih biračkih spiskova, nakon čega slijedi skeniranje primjedbi i zapisnika.

“Primili smo dosta prigovora u vezi sa nepravilnostima na dan izbora na biračkim mjestima, koji su u prvostepenoj nadležnosti opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija”, dodala je Hadžiabdićeva.

Navodeći da CIK ovih dana prima žalbe na odluke opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, ona je istakla da je sve ovo bitno za bilo kakvu odluku Komisije o eventualnoj potrebi ponovnog brojanja po službenoj dužnosti.

Hadžiabdićeva je najavila da će odluke o eventualnom ponovnom brojanju po službenoj dužnosti biti razmatrane početkom naredne sedmice, kada se očekuje da bi CIK trebalo da utvrdi rezultate za sve izborne jedinice u kojima je to moguće utvrditi.

“Neke ćemo morati naknadno utvrditi, naravno, zbog odgađanja izbora”, podsjetila je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je u Glavni centar za brojanje CIK-a stigao sav materijal iz opština i gradova koji je trebalo da stigne i da je do sada izbrojano gotovo sve što se tiče nepotvrđenih glasačkih listića, u odsustvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i putem mobilnih timova.

“Intenzivno radimo na brojanju glasova putem pošte kojih ima verifikovanih više od 25.000, ali to nije 25.000 listića već preko 50.000 jer je riječ o opštinskim izborima”, rekla je predsjednik CIK-a.

Prema njenim riječima, u Glavnom centru testira se poređenje elektronskog i ručnog brojanja onako kako je stizao materijal – najprije Mostar, juče je završen Novi Grad, dok će za Prijedor biti nastavljeno kada to ne bude ugrožavalo redovne aktivnosti u Centru za brojanje.

“Ovdje se radi samo o testiranju tog poređenja, a ne o stvarnoj potrebi ponovnog brojanja ili ponovnog skeniranja, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi za to. Ovo je više stvar testa, pojedinih faza tog procesa koji treba savladati da bismo u budućnosti tome efikasnije pristupili”, objasnila je Hadžiabdićeva.

Na sjednici CIK-a najavljeno je da se početkom naredne sedmice očekuje planiranje raspisivanja lokalnih izbora u Jablanici, koja je nedavno pogođena elementarnim nepogodama.

SRNA