Bugojno će ove godine od 21.10. do 25.10.2024. godine biti domaćin profesionalnim lutkarskim predstavama iz Bosne i Hercegovin, te će pozorišta imati priliku bugojanskoj publici predstaviti svoje radove i pružiti priliku da se istraži svijet lutaka na jedinstven način.

Program 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH obuhvata raznovrsne predstave, radionice, diskusije izložbe i promocije koje će oduševiti sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.

Lutke se ponovo bude u Bugojnu i to na najstarijem lutkarskom festivalu u Bosni i Hercegovini koji i ove godine donosi kvalitetne lutkarske predstave zahvaljujući kojima Festival u malom pozorišnom gradiću kreira čarobnu atmosferu.

U takmičarskom dijelu Susreta pozorišta/kazališta lutaka, publika će imati priliku pogledati pet predstava:
-JU Gradsko pozorište Gradiška sa predstavom Vilenjak Cvilidreta u režiji Anando Čenić
-Lutkarsko kazalište Mostar sa predstavom Utopija u režiji Vanja Jovanović
-Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom Ježeva kućica u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović
-Pozorište lutaka Mostar sa predstavom Bilo jednom jedno jaje u režiji Silvan Omerzu
-JU Pozorište Prijedor u Prijedoru sa predstavom Crvenkapa u režiji Aleksandra Pejakovića

Revijalni program Festivala upoznaje publiku sa radom studenata Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku sa tri predstave:
-Priča o kotrljanju pod mentorstvom red. prof. dr. art. Saša Latinović, sumentor: Goran Guksić, umj. sur.
-Crvenkapica pod mentorstvom Izv. prof. dr. art. Maja Lučić, sumentor: Goran Guksić, umj. sur., saradnica na kolegiju: Matea Bublić, ass.
-Neka druga predstava pod mentorstvom Izv. prof. dr. art. Maja Lučić, sumentor: Goran Guksić, umj. sur., saradnica na kolegiju: Matea Bublić, ass.

Takođe, publika će imati priliku prisustvovati predavanju Savremeno lutkarstvo profesora dr. Igora Tretinjaka koji je ujedno i član ovogodišnjeg žirija, ali i promociji knjige Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti) autora Vahida Durakovića.

Prvog dana Festivala će biti otvorena i izložba Metamorfoze Mehmeda Klepe u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena za posjetitelje tokom trajanja Festivala.

Ovogodišnji program je obogaćen sa tri scenska čitanja tekstova Carevo novo ruho autorice Feride Duraković, te Trnova Ružica i Djed i čokolada, tekstovi studentkinja Akademija iz Sarajeva i Banja Luke.

Tokom Festivala će biti održavane i edukativne radionice Osnovni principi animacije i lutkarskog promišljanja koje će voditi Goran Guksić, a čiji će rezultat biti predstavljen publici posljednjeg dana Festivala.

KSC Bugojno