Na Internacionalnom takmičenju „Top vojs“ u Padovi, šesnaestogodišnja Prijedorčanka Kalina Odicki osvojila je prvo mjesto u kategoriji od 14 do 16 godina.

Ovo priznanje tim je značajnije, jer je Kalina bila jedna od preko 100 takmičara iz 16 zemalja.

Dio troškova boravka mlade Prijedorčanke u Italiji snosila je i Gradska uprava Prijedor.

Kalina za “Kozarski vjesnik” prenosi utiske.

“Prvi dan sam nastupala sa numerom ‘Voila’ a drugi dan sa pjesmom ‘Crno i belo’. Nastupila sam u revijalom dijelu sa još četiri djevojke, gdje sam predstavila svoju zemlju”, navela je Kalina.

Otkriva da joj se činilo nerealno da je baš ona učestvovala na tom takmičenju.

Prethodno je, kaže, bila na dosta njih, a na svakom je imala pozitivnu tremu, koju uspije da prevaziđe.

“Takmičenje u Italiji bilo je lijepo iskustvo, prije svega zbog novih prijateljstava. Upoznala sam dosta divnih ljudi iz različitih zemalja i zbog toga mi je najviše drago”, pojasnila je Kalina.

Ideju za učešće na takmičenju u Padovi duguje svojoj profesorici muzičkog Snježani Hrvaćanin, koja preko dvadeset godina radi u Gimnaziji “Sveti Sava”.

Po riječima Hrvaćaninove, Prijedor je grad darovite d‌jece koja posjeduju razne talente, među kojima se nalazi i ljubav prema muzici.

“Kalina je tipični primjer izreke ‘Tiha voda brijeg roni’. Član je muzičke sekcije i jedan je od mojih vrednijih učenika. Ona uopšte nije učenik koji se hvali i dominira sa svojim znanjem, sposobnostima i umijećima. I pored skromnosti, osvaja prestižna priznanja na polju muzike. Ja se nadam da će nastaviti da njeguje taj svoj talenat”, rekla je Hrvaćaninova.

Padova nije prvo internacionalno takmičenje ove mlade Prijedorčanke. Učestvovala je i osvajala nagrade na velikim takmičenjima širom Evrope.

“Moje prvo takmičenje bilo je na ‘Đurđevdanskom festivalu’ i to je bilo zaista lijepo iskustvo. Potom sam učestvovala na onlajn festivalima mnogih evropskih zemalja kao što su Rumunija i Kipar. Takođe sam bila na ‘Angel voice’ u Beogradu, na ‘Golden voice’ na Malti, a moje zadnje učešće je na Festivalu ‘Top voice’ u Italiji”, rekla je Kalina.

Ljubav prema muzici gaji od malih nogu i kako kaže, sve je počelo zahvaljujući horu “Vilenjak”.

“Muzikom sam se počela baviti kada sam imala tri godine. Majka me je vodila na hor ‘Vilenjak’. To je bio težak period mog života, ali me muzika spasila. Potom sam završila Osnovnu muzičku školu ‘Savo Balaban’ gd‌je sam naučila da sviram klavir. To mi je dosta pomoglo u bavljenju muzikom. Muzika za mene predstavlja bijeg od starnosti i neki novi svijet u kom se nalazim samo ja, mjesto gd‌je nema nikakvih briga i problema”, rekla je Odicki.

Otkriva da je dobila poziv za festival u Bugarskoj koji će se održati sljedeće godine. Želja joj je, kaže, da napiše prvu autorsku numeru i da se nastavi baviti muzikom.

Ova talentovana Prijedorčanka aktivna je i u sportu.

Duži niz godina trenira košarku, a odskora i atletiku.

kozarski.com