Mandate u Skupštini grada Prijedora na lokalnim izborima održanim 6. oktobra osvojilo je devet političkih stranaka i jedan predstavnik nacionalnih manjina, potvrđeni su rezultati CIK-a BiH koji su danas objavljeni na njihovoj internet stranici.

Prema tim podacima, u Prijedoru je obrađeno 32.767 listića za Skupštinu grada Prijedora.

Važećih je bilo 30.405, nevažećih praznih 460 a nevažećih listića po drugim kriterijumima 1.902.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je osvojo 11 mandata, a slijede Ujedinjena Srpska sa četiri te Potkozarski narodni pokret (PNP) sa tri, koliko ima i Narodna partija Srpske (NPS).

Po dva mandata osvojili su Srpska demokratska stranka (SDS), Socijalistička partija (SP), Socijalistička partija Srpske (SPS) i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

Jedan mandat dobila je Platforma za progres a tu je i kandidat sa liste nacionalnih manjina Andrija Vukotić.

Sa liste SNSD-a u lokalni parlament ulaze: Goran Velaula, Žarko Tatić, Milenko Vujković, Darko Vrhovac, Bojana Ćopić, Miroslav Bijelić, Nikola Vujasinović, Sanja Paspalj, Jovana Timarac Gačić, Nenad Gvozden i Dražena Mršić.

Ujedinjenu Srpsku će predstavljati: Nenad Mejakić, Aleksandar Bradić, Milorad Radić i Borislav Kojić.

Ispred PNP-a u Skupštinu grada Prijedora ulaze Dalibor Grabež, Ranko Smiljanić i Mladen Kulundžija.

Boje NPS-a “braniće”: Olivera Brdar Mirković, Boris Kamenko i Perica Pantoš.

Kao predstavnici SDS-a tu su Predrag Kukolj i Živko Rosić.

Igor Kneginjić i Stefan Usorac biće predstavnici SP-a.

Ispred SPS-a tu su Duško Miletić i Nemanja Unijat.

Mirsad Duratović i Zijad Čanić biće tu kao članovi SDP-a BiH.

Jusuf Arifagić iz Platforme za progres i kandidat sa liste nacionalnih manjina Andrija Vukotić posljednja su dva odbornika izabrana na proteklim izborima.

Ipak, s obzirom da se pojedinci nalaze na direktorskim funkcijama gradskih preduzeća što je nespojivo sa mjestom odbornika(Radić, Grabež, Miletić), da je Duratović potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da bi neki od njih mogli biti na drugim funkcijama poput zamjenika gradonačelnika ili načelnika pojedinih odjeljenja Gradske uprave, očekuje se da će sljedeći kandidati na listama zauzeti mjesta u skupštinskoj sali.

Treba napomenuti da sa liste SNSD-a ne ulazi 11 kandidata koji su osvojili najveći broj glasova, već njih sedam koji su to učinili i istovremeno osvojili više od deset procenata od ukupnog ubroja glasova koji su pripali ovoj stranci.

Preostala četiri kandidata ulaze u lokalni parlament na osnovu visoke pozicije na izbornoj listi.

Tekst i foto ilustracija – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com