Odluke stručnog žirija 16. Međunarodnog festivala glumca ZAPLET PUNOM PAROM

Stručni žiri festivala radio je u sastavu Mladen Šukalo, profesor teatrolog, Belinda Stijak, glumica i Nikola Bundalo, reditelj.

Žiri je donio sledeće odluke:

– Za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala Zaplet stručni žiri proglasio je predstavu „Kako sam naučila da vozim“ Hartefakt pozorišta u Beogradu u režiji Tare Manić. U svim svojim segmentima predstava na jako suptilan i nježan način tretira izuzetno bolnu temu.

Rediteljka, zajedno sa glumcima, koji su integrisani sa publikom i jedni drugima čine direktne partnere, uspijeva da, eliminacijom klasičnih pozorišnih sredstava, ispriča osjetljivu i traumatičnu priču, koja nas sve vrijeme drži u emotivnom naboju i na samom kraju suoči sa uzrocima mehanizma zlostavljanja.

– nagrada za najbolju glumicu festivala se dodjeljuje Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi „Kako sam naučila da vozim“ Hartefakt pozorišta u Beogradu. Minimalnim glumačkim sredstvima Marta Bogosavljević, bez spoljnih elemenata, kreira uvjerljivo lik tinejdžerke “Malecke”, u njenim različitim životnim dobima, kroz nezahvalnu nelinearnu fragmentarnu dramaturgiju. Takođe, oživljava i ostale aktere drame, i koliko god oni bili tipovi daje im određenu psihološku crtu. Njen zadatak je utoliko zahtjevniji, budući da publiku koristi kao direktne partnere u igri.

– Nagradu za najboljeg glumca žiri dodjeljuje Svetozaru Cvetkoviću za ulogu Teče u predstavi „Kako sam naučila da vozim“ pozorišta Hartefakt. Svetozar Cvetković je pokazao suvereno vladanje dramskom situacijom i svim aspektima koje nudi dramaturški zahtjev i rediteljski poduhvat u svedenom scenskom prostoru. Posebno se ističe podupiranje partnerke u izuzetno složenoj igri. Lik Teče gradi slojevito, emotivno i uvjerljivo, te publiku, do samoga kraja, drži na ivici empatije.

– Najbolja mlada glumica, po odluci žirija, je Vanja Jovićević za ulogu Mire u predstavi „Mislim da treba da razgovaramo“ Gradskog pozorišta Podgorica. Vanja Jovićević svojim stvaralačkim angažmanom i predanom igrom, nosi ritam predstave i odlično se snalazi u vrlo zahtjevnim njenim cjelinama. U svakoj od tih cjelina uspijeva vjerodostojno da predstavi razvojni luk junakinje koju tumači.

– Najbolji mladi glumac odlukom žirija je Miroslav Sinkić za ulogu Branka Marića u predstavi „Kauboji“ pozorišta Prijedor. Miroslav Sinkić se istakao izuzetno tačnim, preciznim i dosljednim izborom glumačkih sredstava u okvirima rediteljskog koncepta. Pokazao je glumačku zrelost i potpunu fokusiranost, podređujući se igri čitavog ansambla.Svojom nenametljivom igrom, uvjerljivošću i duhovitošću vješto vodi lik Branka Marića u oba čina predstave.

Po ocjeni publike najbolja predstava je KAUBOJI sa ocjenom 4,97, a po glasovima publike glumci večeri bili su Snježana Mišić, Marko Vukosav, Marta Bogosavljević, Andrija Kuzmanović, Anja Sabol i Milivoje Obradović.

Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka