Pretposljednjeg dana ovogodišnje predizborne kampanje medijima u Prijedoru dolazi mejl iz Gradske uprave: Dodatak najave za petak 4.10. – 12h Gradonačelnik obilazi radove na hali Bosankar.

Istoga dana iz Narodne partije Srpske dolazi i mejl: Poziv na koktel u znak zahvalnosti za podršku i praćenje aktivnosti tokom kampanje – petak, 4.10. u 12 časova.

S koleginicom dogovaram raspored – ona će na tu privredu, ja ću na stranački događaj. Šalje mi odozgo tonove, slušam onih 19 minuta i 52 sekunde /skoro pa trajanje cijelog TV dnevnika/, ali nema mi vijesti. Nema ništa novo u odnosu na ono što već znamo /i čekamo/ od:
– novembra 2021. kada je zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević s italijanskim investitorom potpisao ugovor o kuporodaji zemljišta;
– juna 2022. godine kada je firma u kinu „Kozara“ održala prezentaciju planova;
– septembra 2022. kada je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike /tri dana pred opšte izbore/ i
– aprila 2023. kada je firma gradonačelniku i saradnicima predstavila planove.

Jedina novina je da su investitoru sad i odmah potrebna tri radnika: direktor proizvodnje, direktor kontrole kvaliteta i osoba za upravljanje softverima /što je mogao oglasiti i na uobičajen način/.

U fabrici “Bosankar” u Prijedoru uskoro proizvodne mašine – VIDEO

Iz one najave s početka teksta – „Gradonačelnik obilazi radove na hali BOSANKAR“ – nema ni gradonačelnika, a ni radova /ni radnika ni mašina/. Ima, međutim, gledaću poslije u TV prilogu, 18 /osamnaest/ kandidata ili više od 50 odsto odborničke liste SNSD-a:
Aleksandar Gajić
Aleksandar Milješić
Bojana Ćopić
Bojana Sučević
Dalibor Kos
Danijel Stupar
Darko Vrhovac
David Vučkovac
Dragan Romčević
Dražena Mršić
Jelena Todić
Maja Krneta
Marija Ličanin
Miroslav Bijelić
Mladen Ribić
Nedeljka Vuković
Nikola Vujasinović
Sanja Paspalj

Lakše je pobrojati koga s ove kandidatske liste nije bilo.

A bili su, i po prirodi posla koji obavljaju, mogli su, smjeli i trebalo da budu tu, načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić, vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije „Preda“ Aleksandar Drljača i Mladen Unijat, vlasnik firme koja izvodi radove. Niko od njih trojice nije bio kandidat na ovogodišnjim izborima. I jedino je njima opravdano ako su tamo bili u radno vrijeme i službenim autom.

Među ovih 18 lica, kojima je radoznalost da baš uoči predizborne tišine vide kako napreduje fabrika bila jača od želje da poštuju zakon koji ne dozvoljava funkcionersku kampanju, bar polovina su nosioci izvršnih funkcija ili nosioci mandata kojima je članom 7. Izbornog zakona BiH zabranjena
zloupotreba javnih sredstava, uključujući:
a) korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za javnu promociju kandidata i/ili političkog subjekta kojem pripada, kroz javnu promociju organa ili ustanove;
e) korištenje sredstava prevoza u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili opštinskih organa i organizacija bez naknade ili po sniženim naknadama za aktivnosti kampanje;
f) promocija političkih subjekata ili kandidata na javnim događajima ili manifestacijama koje finansiraju javne institucije ili javna preduzeća.

Za sve pare skup oglas za popunjavanje radnih mjesta.

Katarina Panić – www.prijedordanas.com