U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je održana statusna konferencija u krivičnom postupku protiv ljekara prijedorske bolnice Predraga Stojnića optuženog za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, a postupak vodi sudsko vijeće u sastavu Zoran Milojica, predsjedavajući, i Tanja Mugoša i Harun Samardžić, članovi.

Danas su utvrđeni redoslijed i dinamika suđenja gdje je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru Samir Zuparević najavio saslušanje četiri svjedoka, sudskih vještaka Željka Karana, patologa, i Veselke Bjelaković, specijaliste opšte medicine, kao i izvođenje 27 materijalnih dokaza.

Advokat optuženog Vesna Rujević izjavila je danas da će odbrana iskoristiti pravo da se u ovoj fazi ne izjasni o dokazima koje namjerava izvoditi nego da će to učiniti nakon što tužilaštvo završi sa izvođenjem dokaza.

Suđenju je prisustvovao Đorđe Jelčić, brat preminule Danijele Jeličić, u svojstvu oštećenog, budući da preminula nije imala djecu, da nije bila udata i da joj je on najbliži srodnik. On će biti i jedan od svjedoka tužilaštva koji će biti saslušani na narednom ročištu. Takođe je napomenuo da je njegovo prezime Jelčić, a sestrino Jeličić.

Početak glavnog pretresa zakazan je za 9. decembra, a uslijediće i ročišta 13. i 23. decembra.

Suđenje je počelo 13. marta 2023. godine kada se Stojnić izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Za 4. decembra bilo je zakazano pretpretrseno ročište, ali je otkazano zbog imenovanja postupajućeg sudije na drugu pravosudnu funkciju, te je održano danas.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor optužilo je Stojnića da je 25. avgusta 2019. godine, kao dežurni ljekar u bolnici “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, učinio propuste u dijagnostici i terapijskom postupku u medicinskom tretmanu oštećene J.D. koja je povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi.

Kako piše u optužnici, on nije obavio dijagnostičke pretrage u vidu CT snimanja glave i mozga, te RTG i CT snimanje grudnog koša čime bi se vidjeli prelomi kostiju, glave, nagnječenja mozga i krvarenje unutar lobanje šupljine, te masivni prelomi rebara i ključne kosti kao i nagnječina pluća.

Pacijentkinja je upućena na odjel psihijatrije gdje joj se zbog povreda, neadekvatne dijagnostike i neadekvatnog liječenja stanje pogoršalo, a 26. avgusta 2019. u 23.30 časova je umrla.

Članom 197 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina ako je krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći počinjeno iz nehata, a nastupila smrt jednog ili više lica.

SRNA