Okružni sud u Banjaluci poništio je ekološku dozvolu izdatu koncesionaru “Drvo-export” d.o.o. iz Teslića za eksploataciju uglja na ležištu “Bistrica” kod Prijedora.

Time su mještani Bistrice i Centar za životnu sredinu ostvarili značajnu pravnu pobjedu.

Odluka suda uslijedila je nakon tužbi građana i Centra, koji su ukazali na to da je dozvola izdata protivno zakonu. Sud je naveo da je nadležno ministarstvo donijelo odluku bez izrade Studije uticaja na životnu sredinu, što je rezultiralo neadekvatnim mjerama zaštite životne sredine.

U izjavi pravnog savjetnika Centra, Redžiba Skomorca, istaknuto je da je ova presuda ključna za sprečavanje legalizovanja nelegalnih rudarskih radova.

“Uticaj poništenja ekološke dozvole na koncesiju bi morao biti momentalan, ali i presudan za uopšte mogućnost nastavka realizacije sporne koncesije. Ovo naročito jer smo kontinuirano ukazivali na opasnosti od legalizovanja faktičkog stanja na terenu, tj. preuranjenih i rudarskih radova za koje nisu postojali pravni preduslovi. Međutim, pored toga, svakako očekujemo da će ova odluka biti bitan dokazni materijal u parničnoj tužbi koju je grupa mještana Bistrice nedavno podnijela protiv organa vlasti i investitora zbog povreda osnovnih ljudskih prava”, izjavio je Skomorac.

Centar je, uz osporavanje sporne dozvole, obezbijedio i pravno zastupanje ukupno trideset dva mještanina Bistrice i okolnih sela, koji su uz pomoć advokata takođe pokrenuli upravni spor.

“Sud je potvrdio naše tužbene navode da su radovi na predmetnoj lokaciji započeli prije nego što je za njih data koncesija, i prije nego što su se počeli pribavljati izvještaji koji su korišteni za izdavanjem ekološke dozvole. Iz toga razloga nije ni utvrđeno pravo “nulto” stanje životne sredine, kakvo je postojalo prije radova, i kakvo je ekološkom dozvolom trebalo zaštiti. Imajući u vidu te činjenice, i da se presudom potvrđuju naši tužbeni navodi, nejasno je kako bi se ikada mogla u ovom slučaju izdati zakonita ekološka dozvola, jer tom dozvolom treba da se štiti nultno stanje životne sredine, a ne stanje životne sredine koje je pod uticajem projekta izmijenjeno”, navela je Dragana Stanković, advokatica iz Banjaluke koja je zastupala grupu mještana.

Nadležni su pozvani da obustave sve aktivnosti na ovom ležištu dok se ne ispune zakonski uslovi.

“Konačno, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahtjevamo da omogući javne konsultacije u postupku odlučivanja o novoj ekološkoj dozvoli, te zainteresovanoj javnosti omogući uvid u dopunjene dokaze koje je koncesionar dužan izraditi i dostaviti”, saopšteno je iz Centtra za zaštitu životne sredine.

Podsjećamo, grupa građana iz mjesne zajednice Bistrica u Prijedoru podnijela je tužbu protiv koncesionara kompanije “Drvo-eksport”, Grada Prijedor i Republike Srpske zbog otvaranja rudnika uglja lignita na području ove mjesne zajednice.

Kako je ranije istakao Zoran Ninić, mještanin ove mjesne zajednice i jedan od tužitelja, problemi u Bistrici traju od aprila 2023. godine dolaskom kompanije “Drvo-eksport”, te da je prostor koji je ranije bio predviđen kao etno-selo sada devastiran.

“Došli su bagerima bez identifikacije i počeli su sa grubim radovima, mislili smo da nadležne institucije nisu upoznate sa tim te smo se obratili lokalnoj zajednici, lokalnim i državnim inspekcijama, nadležnim institucijama na nicou Vlade RS, premijeru RS, ali nikakva reakcija nije uslijedila”, kazao je Ninić, dodajući da je očigledno izostala reakcija nadležnih zbog čega su bili prinuđeni da podnesu tužbu.

Istakao je da je poražavajuće što su građani morali da tuže Republiku Srpsku.

nezavisne.com