Ovog utorka, 29. oktobra 2024. godine počinje oslikavanje 11. murala u okviru projekta “Prijedor grad murala” koji realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedor uz finansijsku pomoć grada Prijedora, Opštine La Vis iz Italije i Agencije lokalne demokratije.

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Paola de Maninkor” je španski umjetnik Pablo Astrain.

Riječ je o jednom od trenutno vodećih svjetskih muralista.

Oslikavanje murala će trajati do 4. novembra ove godine.

Lokacija murala je ulica Kralja Petra I Oslobodioca (preko puta prostorija SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”).

Prethodni murali su “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” Atile Samožija Vidama iz Mađarske, “Vrt” Raula Opree Sadoa iz Rumunije, “Grad” umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke, “Gejm on” LJubiše Pušca iz Prijedora, “Šta je unutra” Andreja Žikića Arteza iz Beograda, “Nebo je granica” Dragana Inđića iz Prijedora, “Obična vila” Jane Danilović iz Beograda i “Unutrašnja dinamika” Nikole Mihajlovića Korija iz Beograda.

Projekat “Prijedor grad murala” ULUP je pokrenuo 2013. godine u znak sjećanja na italijansku umjetnicu Paolu de Maninkor koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru, na fasadi Elektrotehničke škole.

U početku su radovi birani putem međunarodnog konkursa, a od 2022. godine autor se bira putem poziva.

Tekst i foto ilustracija – www.prijedordanas.com